Online afspraak plannen

of telefonisch: 0162-751980

Het wintersportseizoen is in volle gang! Ga jij ook de sneeuw opzoeken of ben je al geweest? Misschien twijfel je omdat je nog steeds last hebt van een oude blessure of omdat je juist bang bent om een blessure op te lopen… Fysiotherapie Fysiovit in Oosterhout helpt je graag om het meeste uit jouw wintersportvakantie te halen!

Hoe kun je het meeste uit jouw wintersportvakantie halen? Skiën of snowboarden is een zware belasting voor het lichaam, omdat je spieren gebruikt die je in jouw dagelijks leven op een andere manier gebruikt. Naast een goede voorbereiding is het ook belangrijk om tijdens de wintersport met verschillende aspecten rekening te houden zodat de kans op een blessure wordt verkleind. Hieronder hebben wij enkele tips voor je opgesteld die de kans op een blessure verkleinen.

1.Zorg voor een goede warming-up zodat je spieren alvast warm zijn wanneer je de piste op gaat.

Een warming-up is erg belangrijk voordat je de piste opgaat. Vergeet niet om dit elke dag te doen! Hoe? Door bijvoorbeeld in een stevig tempo naar de skilift te lopen, een paar keer in een goed tempo de trap op en neer te lopen of een paar kniebuigingen te maken. Ook zijn dynamische rekoefeningen bevorderend voor het lichaam.

Waarom is een warming-up zo belangrijk?
De warming-up zorgt ervoor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd, waardoor je spieren beter doorbloed zijn. Je zorgt hiermee voor een bepaalde voorspanning in de spieren zodat ze alert zijn op bewegingen die gaan komen. Ook gaat je hartslag omhoog en zijn je spieren al gewend aan de verschillende bewegingen die je straks gaat maken op de piste.

2.Zorg na het skiën of snowboarden ook voor een goede cooling-down.

Na een actieve dag op de piste is het ook belangrijk om voor een goede cooling-down te zorgen. Maak een wandeling terug naar jouw hotel of appartement. Eenmaal terug in jouw hotel of appartement kan een herstellende massage bevorderend zijn voor je herstel. Een dansje in de après-skibar kan natuurlijk ook!

3.Ga wanneer je op de piste bent niet gelijk als een raket naar beneden!

Ben je zo enthousiast dat wanneer je op de piste bent, je gelijk als een raket naar beneden wilt gaan? Wij raden aan om de eerste afdaling rustig aan te doen! Gebruik de eerste afdaling om je lichaam warm te laten worden en weer even terug te komen op de aangeleerde techniek. Dit verkleint het risico om een blessure op te lopen! Wanneer je lichaam op temperatuur is, kun je de intensiteit rustig aan opbouwen!

4.Voeg genoeg rustmomenten in en eet voldoende.

Je kijkt al maanden uit naar jouw wintersportvakantie en wanneer de dag van vertrek aanbreekt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk op plaats van bestemming zijn. Veel mensen rijden in één keer door zonder dat zij de tijd nemen om te eten of om te rusten. Dit zorgt er voor dat zij de volgende dag niet uitgerust op de piste staan. Vermoeidheid vergroot de kans op blessures. Zorg er daarom voor dat je voldoende rustmomenten houdt tijdens de reis om vermoeidheid tijdens de wintersportvakantie te voorkomen.

5.Houd de weersvoorspelling en sneeuwconditie goed in de gaten.

Wanneer je op plaats van bestemming bent, raden wij aan om goed te verdiepen in de sneeuwcondities op de pistes. De sneeuwconditie kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van verschillende blessures. Zeker wanneer dit de eerste keer is wanneer je op de piste staat, is het erg belangrijk om ijzige en hobbelige pistes te vermijden. Daarnaast kan het weer in de bergen snel veranderen. Wanneer je ‘s ochtends in de sneeuw naar de piste vertrekt, kan het zomaar zo zijn dat ‘s middags de zon schijnt! Zorg ervoor dat je altijd warm bent aangekleed, een goede ski- of sneeuwbril draagt en jezelf goed insmeert. Je kunt namelijk goed verbranden in je gezicht op de pistes!

Heb je toch een blessure opgelopen of wil je goed voorbereid op wintersportvakantie? Dan ben je bij fysiotherapie Fysiovit Oosterhout aan het juiste adres. Wij helpen je voorafgaand aan je wintersportvakantie of na het oplopen van een blessure graag! Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen!