Online afspraak plannen

of telefonisch: 0162-751980

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland, maar wist u dat het ook één van de belangrijkste doodsoorzaken is in ons land?  Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dit aantal stijgt nog altijd fors. 

 

Wat is diabetes eigenlijk?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en zorgt ervoor dat het lichaam niet meer voldoende in staat is om de bloedsuikers te regelen door dat er een tekort is aan insuline of het lichaam niet goed reageert op insuline.

 

Verschillende typen Diabetes

Bij Diabetes type 1 zullen patiënten elke dag moeten bepalen wat de waarde van het bloedsuiker is en hebben zij vaste tijden om insuline aan het lichaam toe te voegen. Ook eten zij volgens instructies van een arts of verpleegkundige. Het kan ook zijn dat de patiënt een pompje draagt welke de waarden van het bloedsuiker regelen. Dit alles komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt.

 

Bij Diabetes type 2 is het zo dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is, of het minder goed reageert op de insuline. Type 2 kan meestal met tabletten behandeld worden.

 

De rol van onze fysiotherapeut

Wat maakt fysiotherapie belangrijk in dit verhaal? Onderzoeken hebben aangetoond dat het bewegen voor diabetespatiënten de insulinegevoeligheid verbeteren, maar ook het glucosetolerantie stijgt.

Onze fysiotherapeuten kunnen cliënten hier in begeleiden. Samen zullen wij eerst zorgvuldig de klachten analyseren en de gezondheid en het dagelijkse functioneren bespreken. Hierna stellen wij een duidlijk en effectief behandelplan op welke is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en wensen van de client.

 

Waar bestaat de behandeling uit?

Afhankelijk van de doelstellingen kan een behandeling bestaan uit; conditietraining, krachtoefeningen en balans -en coördinatie oefeningen.

Tevens helpt het bewegen ook bij het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, het balans gevoel en het algemene welbevinden. Ook verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht, en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekte en botontkalking.

 

Indien nodig zal onze fysiotherapeut de behandeling afstemmen met andere zorgverleners, om zo een mulitidisciplinair plan van aanpak op te stellen.

 

(Bron: Diabetesfonds) en https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/bloedsuiker-meten-bij-diabetes-en-cgm/item11937