Online afspraak plannen

of telefonisch: 0162-751980

Etalagebenen in de volksmond, in de medische wereld bekend als symptomatisch Perifeer Arterieel Vaatlijden (sPAV) in een aandoening in de slagaderen. Wanneer er sprake is van sPAV dan voeren de slagaders in je benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die je gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Bij inspanning van de beenspieren neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Wanneer er vernauwingen in de slagaders aanwezig zijn, komt er te weinig zuurstofrijk bloed bij de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in je been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Ontstaan van de naam etalagebenen

De medische naam voor etalagebenen, claudicatio of voluit claudicatio intermittens, betekent in het Latijn ‘met tussenpozen mank lopend’. Het woord claudicatio gaat terug op de Romeinse keizer Claudius, die mank liep. De naam etalagebenen komt van het feit dat mensen die hier last van hebben, per winkeletalage even stil staan, alsof ze een kijkje aan het nemen zijn.

Door looptraining de loopafstand verbeteren bij etalagebenen

Rust is een goed middel om de pijn te verminderen, alleen is dit een tijdelijke oplossing en er wordt hier niet aan verbetering gewerkt. Als je weer zonder problemen wilt kunnen lopen en niet bang wilt zijn dat de etalagebenen op de loer liggen, dan is het aan te bevelen om oefentherapie te volgen. Het hoofddoel van oefentherapie is het vergroten van de afstand die je kunt afleggen. Oefentherapie is een effectief en veilig middel om de loopafstand(en) te vergroten.

De beste resultaten

De beste resultaten krijg je als looptrainingen (vaak op een loopband) worden uitgevoerd. Dit is twee tot drie keer per week in trainingssessies van minimaal 30 minuten. Dit zal tussen de twee tot zes maanden duren. Deze trainingen vinden plaats onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zowel trainen tot de pijn begint als trainen tot je bijna de maximale pijn voelt lijken te zorgen voor een verbetering van de loopafstanden. Daarna voer je de looptraining steeds zelfstandiger uit, ook in je thuissituatie. De sleutel tot succes is je eigen discipline bij het trainen, die bepalend is voor de mate van verbetering.

Waarom looptraining bij etalagebenen?

Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand door middel van looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut met 50-200% toeneemt. Een enkel keertje is een ingreep (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Na de operatie kun je bij de fysiotherapeut terecht voor hulp bij het herstel. Deze vrij ingrijpende operatie blijkt gelukkig vaak niet nodig te zijn en blijkt de looptraining alleen al voldoende te werken.

Verder kun je met looptraining het volgende bereiken:

  • Vergroten van het uithoudingsvermogen.
  • Het leren omgaan met de klachten.
  • Verhogen van de pijntolerantie.
  • Overwinnen van de angst voor inspanning.

Meer weten?

Neem contact met ons op en wij helpen jou graag verder!