Online afspraak plannen

of telefonisch: 0162-751980

Als u diabetes heeft, speelt voeding een belangrijke rol om zo gezond mogelijk te blijven. Maar wat is gezond eten? Waar moet u rekening mee houden? Wij zetten de belangrijkste adviezen op een rij:

Kies bij diabetes voor kwaliteitsvoeding

De verhouding tussen de hoeveelheid vet en koolhydraten in uw voedsel is niet de belangrijkste. Het belangrijkste is de kwaliteit van het voedsel dat u kiest. Hiermee kunt u denken aan:

  • Groenten en fruit
  • Noten en peulvruchten
  • Volkorenproducten
  • Olijfolie

Volkorenbrood bevat veel meer vezels dan bruin brood en heeft daarom de voorkeur. Spelt is een oud graan met ongeveer dezelfde voedingswaarde als tarwe. Het is niet beter dan tarwe.

Gebruik minder suikers in uw voeding

Producten met sterk geraffineerde granen en vrije suikers moeten aanzienlijk worden verminderd. Gratis suikers zijn suikers die worden toegevoegd aan bijvoorbeeld cakes, koekjes, frisdranken en noem maar op. Deze producten verhogen uw bloedglucose gevaarlijk snel. U kunt er gemakkelijk veel van nemen maar dan ontvangt u minder goede, beschermende stoffen. Bovendien neemt uw gewicht toe.

Natuurlijk moet u snel suikers nemen op het moment dat u een hypo heeft. De NDF-voedingsrichtlijn beveelt aan om echte glucose te nemen, zoals dextro’s en vergelijkbare tabletten, omdat dit snel in uw bloed komt. Andere vormen van suikers worden langzaam omgezet in glucose, waardoor u langer last heeft van een hypo.

Kies enkelvoudig onverzadigd vet

Verzadigd vet is niet gezond. Het vergroot de kans op diabetes type 2. Ook al is het plantaardig, zoals palmvet, palmpitvet en kokosolie/vet. Dit vet heeft een negatief effect op uw cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. U hoeft je minder zorgen te maken over het verzadigde vet in zuivelproducten. Melk en melkproducten bevatten stoffen die diabetes type 2, hart-2, hart- en vaatziektes en beroertes helpen te voorkomen.

Enkelvoudig onverzadigd vet zit in olijfolie, raapzaadolie, rijstolie en noten. Deze vetten worden aanbevolen, omdat deze helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.Eens per week vette vis eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt door de omega-3-vetzuren. Voorbeelden van vette vis: zalm, makreel, haring, forel en sardines. Neem niet altijd dezelfde vis, omdat sommige soorten veel zout bevatten. Magere vis bevat weinig omega-3-vetzuren. 

Minder koolhydraten in uw voeding

Is uw gewicht hoger dan gezond voor u? Verlies dan ongeveer 5 tot 10%. Als je BMI hoger is dan 30, kan dit ook 15% zijn. Het helpt vaak om de hoeveelheid koolhydraten te verminderen. Strikte koolhydraatbeperking wordt lange tijd niet aanbevolen. Een matige beperking geeft vaak goede resultaten voor gewicht, bloedglucosewaarden en bloedvaten. Heeft u diabetes type 1 en lijd je na de maaltijd aan significante glucosepieken? Dan kan het beperken van de hoeveelheid koolhydraten jou ook helpen.

Glucosepieken? Eet meer peulvruchten

Heb je problemen met het onder controle houden van uw bloedglucosewaarden na de maaltijd? En vindt i het niet leuk om minder koolhydraten te eten? Let dan op de glycemische index van uw dieet. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index verhogen snel je bloedglucosewaarden. Door deze te vervangen door voedingsmiddelen met een lage glycemische index kunnen de pieken voor sommigen aanzienlijk verminderen. Overweeg om gekookte aardappelen te vervangen door peulvruchten, zoals bruine en witte bonen.

Mediterraans eten is gezond

De authentieke keukens uit de mediterrane landen hebben een gezond dieet. Veel groenten, fruit, kruiden, olijfolie, volkorenproducten, peulvruchten, noten, vis en wat gevogelte. Volgens de voedingsrichtlijn, een optimale manier om gezond en lekker eten te combineren.

Lees het artikel op: https://www.dvn.nl/leven-met-diabetes/voeding/voedingsrichtlijn